Obszar działania
Przemysł spożywczy
Obecność szkodników w przemyśle spożywczym nigdy nie powinna mieć miejsca. Ludzie mają prawo oczekiwać, że konsumowana żywność jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Dlatego też ważną kwestią staje się wdrożenie systemu prewencyjnego przed pojawieniem się szkodników, które mogłyby spowodować zanieczyszczenie produktów spożywczych w całym łańcuchu żywnościowym – od dostawców, produkcji do konsumenta.
Mamy opracowane Programy działania przeciwko szkodnikom, dzięki zastosowaniu których jesteśmy wstanie wyeliminować ryzyko powstania zanieczyszczeń.
Stosujemy działania prewencyjne i interwencyjne u takich partnerów jak: sklepy spożywcze, zakłady przetwórstwa i magazynów żywności.
Gospodarstwa domowe
W mieszkaniach często pojawiają się szkodniki, które nie tylko wyrządzają szkody, ale mogą również przenosić choroby, kąsać, brudzić, niszczyć ubrania, a nawet jedzenie. Wykonujemy dezynsekcje stosując dopracowane metody polegające na użyciu pary wodnej, suchego lodu, promieni UV oraz gorącego powietrza. Zajmujemy się także oczyszczaniem posesji z owadów latających oraz zabezpieczeniem przed ptakami, likwidacją nieprzyjemnych zapachów w gospodarstwach domowych.
Gastronomia
Restauracje są atrakcyjnym miejscem dla wielu szkodników takich jak muchy, mrówki, mklik mączny, karaluchy myszy czy szczury. Powodują one zanieczyszczenia mikrobiologiczne oraz fizyczne surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych. Konsekwencją zanieczyszczeń przez szkodniki jest nie tylko zniszczenie produktów żywnościowych, ale również utrata dobrej reputacji.
Mamy opracowane Programy działania przeciwko szkodnikom, które zgodne są z założeniami m.in. systemu HACCP [analiza krytycznych punktów kontroli].Celem Programu jest uściślenie procesów profilaktycznych i interwencyjnych, których zastosowanie ograniczy ryzyko wystąpienia szkodników w branży gastronomicznej.
Sieci handlowe
Sieci handlowe stanowią ostatni element dystrybucji żywności. Niezależnie od skali działania, wielkości sklepu czy liczby zatrudnionych pracowników konsumenci chcą mieć pewność, że zakupiona przez nich żywność będzie niezanieczyszczona i wolna od szkodników. Dlatego też działania w zakresie ochrony przed szkodnikami muszą być na tyle skuteczne, aby ograniczyć ryzyko zakupienia produktu spożywczego z niechcianym „gościem”.
Stosujemy metody, które opracowane zostały na podstawie technik zwalczania szkodników gwarantujących skuteczność i bezpieczeństwo.
Bezpieczeństwo żywności
świadomość pracowników i konsumentów
Żywność oferowana przez sklepy spożywcze, supermarkety, hurtowanie powinna być bezpieczna dla klienta. Aby móc działać skutecznie w procesie ograniczenia wystąpienia szkodników należy również zwiększyć świadomość osób zatrudnionych w przetwórstwie spożywczym oraz konsumenta. Dlatego firma IPEST oferuje szkolenia na podstawie, których pracownicy oraz klienci będą mogli zapoznać się oraz poszerzyć wiedzę w zakresie występowania i zachowań zwierząt.
IPEST to także audyt i doradztwo
Istotą przeprowadzenia audytu w firmie jest optymalizacja procesów, identyfikacja obszarów, które wymagają poprawy oraz opracowanie zaleceń i wniosków dopasowanych do indywidualnych potrzeb klienta.
Na podstawie audytów przeprowadzanych przez IPEST audytowana firma może budować strategię ochrony przed szkodnikami. Kierunek i zakres strategii zidentyfikowany zostaje przez doświadczonego audytora w Programie ochrony przed szkodnikami. Audytor przeprowadza wizję lokalną budynku, wszystkich jego elementów, które mogą okazać się newralgiczne w procesie ochrony przed szkodnikami, przeprowadza rozmowy z pracownikami. Na podstawie uzyskanych wyników i obserwacji konstruuje zalecenia oraz dopasowuje działania interwencyjne i prewencyjne, które istotnie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia szkodników.
Świadomość istoty audytu niesie ze sobą wymierne korzyści zarówno dla firm jak i ich klientów. Pomimo, że audyt niejednokrotnie kojarzy się ze stresem związanym z kontrolą, wykryciem nieprawidłowości, a nawet zwolnieniami to, przy prawidłowym podejściu do literatury audytu firmy czerpią korzyści poprzez doskonalenie procesów, procedur i pracowników.
Programy Ochrony przed Szkodnikami dopasowane są to profilu działalności przedsiębiorstwa uwzględniając ocenę zagrożeń, usytuowanie budynku, techniki ochrony przed szkodnikami, tworząc strategię przeciwdziałania przed szkodnikami. Zastosowanie zaleceń przez przedsiębiorstwo ma istotny wpływ na jego rozwój, wzrost konkurencyjności i pozytywną opinii wśród pracowników, dostawców oraz klientów.